keskiviikko 26. elokuuta 2015

Työkyky käsityöammatissa fyysisen suoriutumisen näkökulmasta!


Aloin tuossa miettimään Linnan puistossa dippejä ja leuanvetoja sateessa tehdessäni, mitkä asiat käsityöammatissa, kuten pintakäsittely, ovat fyysisen työkyvyn suurimmat haasteet. Ensimmäisenä tietenkin tuli mieleen erilaiset kovetteet ja liuotteet sekä pölyt, jotka vaikuttavat hengitysteihin joka taasen pitkittyneessä, vuosien, altistuksessa johtaa työkyvyn laskuun keuhkojen ja myös aivojen osalta. Pitäkäämme siis tarvittavia suojavarustuksia niin hioessa että ruiskuttaessa maalia.

Lisäksi mielestäni maaliruisku ja kittilastat rasittavat käsiä ja varsinkin forkkuja (forearm eli kyynärvarsi), josta myös esimerkiksi Rakennusmaalaus puolella yleiset "Tenniskyynärpäät" johtuvat. Linkissä hyvää tietoa aiheesta ja luotettava lähde eli ei wikipedia :D. Eli lihaskuntoharjoitukset tulevat tässä esiin.

Mielestäni hyvä tapa pitää yllä yläkropan toimintakykyä on tehdä paljon omaa kehoa hyödyksi käyttäviä ohjelmia kuten esimerkiksi juuri dipit, leuanvedot, käänteiset vedot, renkaat. Näissä liikkeissä monesti kädet ja yläkroppa joutuvat kannattamaan koko kehon painoa jolloin rasitusta saa myös esimerkiksi keskivartalo, koska se käytännössä mahdollistaa kropan mahdollisimman stabiilin muodon ja helpottaa liikkeiden tekoa. Lisäksi myös koordianatio kehittyy ja erilaisten lihasten harmoninen yhteistyö.

Lisäksi erilaiset maksimivoima liikkeet kuntosalilla ovat hyviä (kuten Maastaveto ja kyykyt) koska näissäkin ei keskitytä yhteen lihasryhmään vaan kehoon kokonaisuutena minkä lisäksi kroppa joutuu useasti suhteellisen suurten kuormien alle, jolloin taas keskivartalon stabiilius tulee keskiöön.

Itse olen aikoinani harrastanut Aikidoa hetken aikaa ja Brasilian Jujutsua noin vuoden verran enemmän tai vähemmän aktiivisesti ja molemmista jäi käteen nippu hyviä lihaskuntofilosofioita, varsinkin Aikidosta, missä jokaiseen treeniin kuuluu nivelten liikkuvuuden parantaminen ja venyttelyt kun taas BJJ:ssä keskikroppa joutui aika koville ja osaltaan myös hengityselimistö tatamilla pyöriessä. Myös kamppailulajit parantavat koordinaatiota ja juurikin lihasten harmonista yhteistyö kykyä. Kroppa siis oppii käyttämään käsillä olevan voimantuoton mahdollisimman tehokkaasti.

Kaikki ylläoleva mielestäni parantaa työssäjaksamista ja työkykyä, koska lihas tottuu fyysiseen työhön ja vahvat lihakset myös suojelevat nivelten herkkiä rakenteita ja rustoja. Lisäksi esimerkiksi lihaskuntotreeni vahvistaa keskivartaloa ja opit tuntemaan koska esimerkiksi selkä on suorana että voit nostaa isoja kuormia, jos ei apuvälineitä ole käsillä. Ei siis revitä isoja kuormia maasta huonolla tekniikalla, siinä menee vain paikat rikki.

Jos joku pani merkille, en käsitellyt postauksessa juurikaan kardioliikuntaa vaikkakin tietyn asteinen sydämen ja keuhkojen toimintakyky onkin merkityksellistä käsityöammatissa, harvemmin kuitenkaan juoksemme tai teemme muita vastaavia töitä joten mielestäni se ei ihan osu tähän aiheeseen vaikak tärkeää kokonais terveyden kannalta onkin.

Lihaksistostaan ja fyysisestä kunnosta huolen pitäminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin, se maksaa itsensä vanhemmiten takaisin korkojen kera.

Tässä siis hieman pohdintaa! Huomenna varmaankin tulee juttua lentokoneesta ja sen hiomisurakasta

Im outta here!!

Peace!!!
Pic1: Linnanpuiston treenilaitteita

1 kommentti:

  1. Hyvää pohdintaa Ville! Tästä työkyvystä ei koskaan voida puhua liikaa, olet asian ytimessä, sillä pintakäsittelijän ammatti on yksi viimeisiä käsityöammatteja, joka rasittaa mm. olkavarsia ja käsiä(tämän vuoksi tuleekin opetella käyttämään työkaluja molemmilla käsillä sekä liikkua monipuolisesti vähintään pari kertaa viikossa).

    VastaaPoista