torstai 4. helmikuuta 2016

TYÖERGONOMIA JARGONIA


Näin ja karvaisena 30 vuotiaana mörököllinä on pakko alkaa miettimään työergonomia asioita. Miten nostat ja millä korkeudella työskentelet että säästät mahdollisimman paljon kehoasi, joka jo maalaustyön luonteen takai joutuu kovilla. Esimerkiksi käsin hiento ottaa voimakkaasti olkapäiden päälle ja jos siihen lisätään väärällä korkeudella oleva työstettävä kappale sekä huonot nostotekniikat on paketti menossa vikasuuntaan. Työnantaja ei tee mitään työntekijällä joka on 2 viikon välein sairaslomalla vai nsen takai että ei huolehdi ergonomiasta ja kehonsa hyvinvoinnista.

Varsinkin teollsiessa maalaamossa kannattaa hyödyntää erilaisia nostimia, räkkejä ja grillejä jotta kappale saadaan oikealle korkeudelle mikä periaatteessa on vyötärön ja olkapäiden välille jäävä alue, esimerkiksi auton kylkeä hiotessa olisi hyvä että pystyt hyödyntään suurempaa osaa lihaksistosta kuin vain käsiä ja olkapäitä eli se keskivartalo ja jalat mukaan.

Tässä LINKKI missä hyvät kuvat ja video oikeaoppisesta nostamisesta sekä kantamisesta

Sama koskee esimerkiksi maalipyttyjen nostoa, jalat tekee työn ja yläkroppa tukee. Allekirjoittanut ahkerana Maastavetäjänä kuntosalilla aina sanoo neuvoa kysyessä että "otetaan paineet koko selkään, tyhjät pois ja jaloilla nosto" eli tarkoittaen että yläkroppa stabiilina ja jalat tekee itse raskaan työn koska mitäpä muutakaan maalipytyn nosto on kuin maastavetoa.

Iste pyrin aina kappaleet saamaan pöytätasolle jso ei ympäri tarvi maalata jolloin olkapäät eivät kuormitu. Lisäksi mielestäni olisi hyvä huomioida ja opetella hajoitusilmasuuttimen käyttö jotta ei rannetta ja rannekanavia rasiteta liikaa. Minulla rannetuppitulehdukset jne. ovat hyvin yleisiä joten aina kun vain pystyn pyrin pitämään ruiskun pystyasennossa koska täynnä oleva 6.5 desilitran PPS kannu kulhoineen voi painaa yllättävän paljon jolloin tulee turhaa rasitusta ranteelle jos sen rasitusken voi ottaa pois yksinkertaisesti suutinta kääntämällä ja pitäen ruiskun neutraalissa asennossa eli kannu sojottaa kohti kattoa. Mielestäni tässä olisi asia mihin voisi kiinnittää huomiota ihan opetuksessa kuinka kyynärvarret pitkässä ruiskutuksessa yläsäiliöllisellä kannulla voi aiheuttaa esimerkiksi Tenniskyynärpäätä sekä erilaisia ranteen kiputiloja.

Kouluruokailusta


Vaikka asia ei sinällään ergonomiaan kuulukaan kannattaa mielestäni hyödyntää aina ilmainen kanttiiniruoka jos suinkin sitä saa, kyllä se ei aina ole kaikkein parhaimman makuista mutta saat siitä tärkeää Proteiinia, Hiilihydraattia sekä Rasvaa. Kaikkia noita ihminen tarvii, Proteiini rakennusaineeksi, hiilihydraatti energiaksi sekä rasva energiaksi/joidenkin vitamiinien liuotteeksi. Ja päälle aimo annos salaattia mistä kuitua sekä hivenaineita sekä täytettä vatsaan niin ei tee heti mieli syödä lisää :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti