torstai 4. helmikuuta 2016

HAMK ohulevykeskuksen tutkimustyö - Osa 2

Eli tähän hieman mietteitä työstä ja miten teräslevyt käyttäytyivät puhaltaessa. Eli levyt puhallettiin 45- sekä 90 asteen kulmassa Alumiinioksidilla sekä Lasikuulalla luokkaan SA 2½ sekä SAS (pyyhkäisypuhallus). Alumiinioksidilla puhallus paine oli 3 Bar ja Lasikuulalla 4 Bar, johtuen että alle 4 Barin Lasikuula ei merkittävästi tehnyt pinnalle mitään.


Alumiinioksidi 


Ei juurikaan eroa teräslaatujen välillä, jokaisessa pääsi helposti luokkaan SA 2.5 ja myös nopea SAS puhallus puhalsi pinnan hyväksi. Pinnan profiili sekä 90 asteessa sekä 45 asteessa melko karhea, 90 asteessa toki hakkausjälki syvempi. 45 asteen kulmasta pinnan profiili ns. "pehmeämpi" sekä yleisesti ottaen nopeampi puhaltaa, koska pinnasta kimpoavat rakeet puhaltavat isommalle alalle vaikka sinällään syövä alue samankokoinen.


Lasikuula


Ei merkittävästi syönyt pintaa, pinnan profiili hyvin hieno molemmilla asteluvuilla mutta söi niin huonosti että väkisin alkaa miettimään kustannusasioita onko järkevää hakea Lasikuulalla SA2.5 luokkaa jos 10x10 tms alueen puhaltamsieen menee 10-15 minuuttia ja juuri ja juuri saavutetaan oikea luokka (jos saavutetaan).

Kuvia


Kaavio miksi 45 ja 90 asteen kulma vaikuttaa pinnan profiiliin ja kuinka puhallus syö ainesta (kuva allekirjoittaneen itse tekemä)


SA 2½ 
SA 2½ 

SA 2½ 

SA 2½ 

SAS Pyyhkäisy

SAS Pyyhkäisy

SAS Pyyhkäisy

SAS Pyyhkäisy

1 kommentti:

  1. Hyvä Ville! Juuri tämänlaatuista pohdintaa on opettajan näkökulmasta mukava lukea! Huomaan, että ajattelet näitä opiskeluasioita paljon, jatka samaan malliin.(Tähän loppuun peukutus sitten :-) )

    VastaaPoista